Nordlangeland pastorat
 

El Greco: Korsfæstelsen (1577-1579). Museo del Prado, Madrid.

 

PÅSKEN I PASTORATET

Palmesøndag

Palmesøndag begynder det hele, som det gjorde det for Jesus, da han kom til Jerusalem for at fejre den jødiske påskehøjtid. Han aflagde først besøg hos sine venner, Lazarus, Martha og Maria i Betania, og Maria salvede ham forud for begravelsen med kostbar nardusolie. Det, samt at Jesus bliver hyldet som en konge, der ridder på et æsel, skal vi høre om ved gudstjenesterne

 

Annette Sjølund: Den sidste nadver.

Skærtorsdag

Skærtorsdag er den dag, hvor Jesus spiste det sidste måltid mad med sine disciple. Det var det jødiske påskemåltid, hvor man mindes israelitternes flugt fra Ægypten. Jesus omtolkede måltidet og indførte på den måde vores nadver, altergangen. I år handler teksten om, hvordan Jesus også ved den anledning vaskede sine disciples fødder og derved efterlod dem et forbillede.

 

Teobald Stein: Kristus på korset. Tranekær kirke.

Langfredag

Langfredag kalder vi den dag, hvor vi markerer, at Jesus blev arresteret, forhørt og dømt til korsfæstelse, altså hele hans bitre lidelse og død. En lang dag, hvor beskrivelserne er meget detaljerede om alt det som foregik. Der er tale om menneskelige brist og fald, om fortrydelse og råb om hjælp, ja selv Jesu egen oplevelse af at være forladt af Gud, sin himmelske Far, kommer tydeligt frem. En dag med både meget mørke toner og alligevel også små lys midt i mørket. Røveren, som bliver korsfæstet sammen med Jesus får således løftet: I dag skal du være med mig i Paradis.

 

Andrea Mantegna: Kristi nedfart til dødsriget (1470-75).

Påskelørdag

Påskelørdag er der vågenat i Tranekær kirke. Lørdag er sorgens og dødens dag: Jesus er død og begravet. Jesu disciple er dér, hvor vi andre er: Døden har fundet sted, sorgen smerter, kun uklart anede de og aner vi, at der er mere end dødens mørke.

Det er der! Det tror vi på! I trosbekendelsen siger vi, at Jesus blev “korsfæstet, død og begravet, nedfaret til dødsriget”. Hvad lavede Jesus i dødsriget? Jesus hentede de døde i Helvede natten inden påske. Der er liv under den mørke kolde muld. Det er påskeblomsterne et tegn på.


 

Påskedag
Påskedag, søndag den 20. april er den mægtige kulmination af festen, hvor vi fejrer, at Jesus ikke blev fastholdt i døden og graven, men stod op fra de døde. Hermed er det plantet et håb i vores verden, som overgår alt andet. Døden er ikke den endegyldige magt, for “som han opstod, skal vi opstå”, som en af vore stærke påskesalmer udtrykker det.

Der er gudstjenester i Bøstrup og Hou kirker kl. 10.00 og i Tranekær og Snøde kirker kl. 11.15.
Anden påskedag

Anden påskedag, mandag den 21. april handler dagens prædiketekst om, at Jesus møder Maria Magdalene i gravhaven, men hun genkender ham ikke, før han siger hendes navn. 

Lav din egen hjemmeside med mono.net